Cabane au Cap Ferret

Maison de vacances avec piscine au Cap Ferret (33)

Cabin, Holiday house with swimming pool in Cap Ferret (France)



Surface / Surface : 330 m² sdp 
Adresse / Address : 33950 Lège-Cap-Ferret
Maître d'ouvrage / Client : Privé
Architecte / Architect : Atelier du Pont
Architectes chefs de projet / Architects project managers : Alice Berthelon, Maciej Janakowski
Architecte d'intérieur / Interior designer : Aline Defert
Paysagiste / Landscape designer : Arnaud Gallou – Ferret Vert
Entreprise générale / General contractor : BMC 
Livraison / Date : 2016


Le projet a été conçu en harmonie avec son paysage, limitant son impact sur l’environnement végétal existant. A l’image de la presqu’ile du Cap Ferret, le terrain qui descend en pente douce vers la mer est une petite pinède d’arbousiers, yuccas et pins typiques de la région. Rappelant les cabanes de bois dans les arbres elle multiplie les percées visuelles qui accentuent la relation à la nature.
Son implantation permet aussi de conserver au maximum les arbres existants. Les toitures en pente allègent la silhouette du bâtiment ; sans gouttière, les épines de pin et feuilles mortes glissent librement sur le toit.
Le bois est majoritairement utilisé en façade jouant du mimétisme avec la pinède qui l’abrite tout en ménageant des ouvertures vitrées sur la nature, créant réflexions et porosités. 

This project was designed to limits its own impact on the existing green space. Similarly, to the peninsula of Cap Ferret, the terrain that slopes gently down towards the sea is covered with a small pine grove of strawberry trees, yuccas, and pine trees typical of the region. The house was designed to exist in harmony with the landscape. It is invisible from the road because of the vegetal screen. In recalling a wood cabin, it emphasizes the visual openings that further heighten this sense of the surrounding natural environment.
The house’s location limits its impact on the site and preserves the highest number of trees possible. It uses the natural slope of the ground so that each floor can directly access the outdoor spaces.
The slanted roofs lighten the building’s silhouette and limit its impact; without gutters, the pine needles and falling leaves are free to slide down the surface of the roof. The facade uses mostly wood to mimic the pine grove that shelters it while also maintaining glass openings onto the natural environment to generate reflections and a sense of porousness.

Photos intérieur : Philippe Garcia
Photos extérieur : Takuji Shimmura

using allyou.net